fbpx

Πόσο ασφαλής είναι η χειρουργική της παχυσαρκίας;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να απαλλαγούν από τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα «παχυσαρκία». Η εξάπλωσή της γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς  αφού εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 40% της Δύσης στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι παχύσαρκο. Η πλειοψηφία των παχύσαρκων ατόμων εμφανίζουν διαδοχικά προβλήματα υγείας, όπως μεταξύ άλλων, υπέρταση, σάκχαρο, υψηλή χοληστερίνη και καρδιακά προβλήματα. Επομένως, η απώλεια κιλών δε σχετίζεται απλά με τη βελτίωση της εικόνας των ατόμων αλλά με τη βελτίωση της τωρινής αλλά και μελλοντικής υγείας τους.

 

Είναι όμως ασφαλής η χειρουργική παχυσαρκίας;

Η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής έχει συμβάλει στην εύρεση νέων όλο και πιο σύγχρονων χειρουργικών μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Οι επιλογές είναι αρκετές, όμως είναι ασφαλής η χειρουργική παχυσαρκίας;

Η απάντηση είναι πως μέχρι ένα βαθμό που μπορεί να προβλεφθεί οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπισή της είναι ασφαλείς. Όμως, όπως και με κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών δεν μπορεί να αποκλειστεί με συνέπεια η μετεγχειρητική ανάρρωση να γίνεται κάποιες φορές μια δύσκολη διαδικασία.

 

Χειρουργική παχυσαρκίας – Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις, συσχετίζονται πολλές φορές με την εμπειρία του κάθε χειρουργού, φοβίζουν τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για τον κοινό άνθρωπο να γνωρίζει σε ποιον θα πρέπει  εμπιστευθεί την ζωή του για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Έτσι, μένουν άπραγοι επιβαρύνοντας επιπλέον την κατάσταση της υγείας τους. Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι οι παρακάτω:

  • Μετεγχειρητικές κήλες
  • Επίμονοι εμετοί και γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
  • Αναστομωτικό έλκος
  • Στένωση αναστομώσεων
  • Εντερική απόφραξη (ειλεός)
  • Γαστρικό συρίγγιο
  • Διάρροιες
  • Πνευμονική εμβολή
  • Αιμορραγίες

 

Το πρόγραμμα Αllurion

Το πρόγραμμα Αllurion σας απαλλάσσει από το φόβο που σας προκαλεί είτε το χειρουργικό νυστέρι, είτε οι μετεγχειρητικές επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης. Βασίζεται στο γαστρικό μπαλόνι-χάπι Allurion.

Μια επίσκεψη στο ιατρείο του κου Ραυτόπουλου είναι αρκετή για να τοποθετηθεί το μπαλόνι εύκολα και κυρίως αναίμακτα στο σώμα σας μέσω της κατάποσής του. Στη συνέχεια, διενεργείται ακτινογραφικός έλεγχος, για να ελεγχθεί η θέση του μπαλονιού στο στομάχι σας. Εάν η θέση του είναι σωστή, ο ιατρός με έναν καθετήρα γεμίζει το γαστρικό μπαλόνι- χάπι με αποσταγμένο νερό. Μετά το γέμισμα του μπαλονιού γίνεται άλλη μια ακτινογραφία, με σκοπό να ελεγχθεί αν το μπαλόνι έχει γεμίσει.  Έτσι, επιτυγχάνεται η αίσθηση του κορεσμού στο άτομο και μειώνεται η όρεξή του. Με τον τρόπο αυτό, η απώλεια των κιλών γίνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Το πρόγραμμα Allurion είναι ο ιδανικός τρόπος μείωσης πρόσληψης τροφής και επομένως μείωση των περιττών κιλών. Ο ασθενής σε καμία φάση του προγράμματος δεν νιώθει πείνα ή εξάντληση. Το πρόγραμμα διαρκεί έως 12 μήνες και το χάπι-μπαλόνι αποβάλλεται στο τέλος της θεραπείας εντελώς φυσικά μέσω των κενώσεων.

 

Υπάρχει κάποια προετοιμασία πριν την εφαρμογή του προγράμματος;

Η προετοιμασία είναι πολύ απλή και η τοποθέτηση του μπαλονιού μπορεί να γίνει εντός 2 εβδομάδων από την αρχική επαφή του ασθενή με τον κο Ραυτόπουλο. Πριν την έναρξη του προγράμματος, ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιήσει απλές αιματολογικές εξετάσεις, εκτός και αν έχει κάνει κάποιες πρόσφατα, και να έχει ξεκινήσει ένα φάρμακό (Losec, ή Laprazol ή Nexium) που διατηρεί το στομάχι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση  για όλη την διάρκεια της θεραπείας. Επίσης, θα πρέπει να μην έχει καταναλώσει φαγητό από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας και υγρά για 4 ώρες, πριν την κατάποση του χαπιού Allurion.

 

Μπορεί το χάπι να προκαλέσει παρενέργειες;

Σε μερικούς ανθρώπους, το χάπι μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή κοιλιακές κράμπες και σπανιότερα εμετό. Αυτές οι παρενέργειες δεν είναι καθόλου ανησυχητικές και αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Μετά από 2-3 μέρες τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει πλήρως και οι ασθενείς είναι απολύτως καλά σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια της θεραπείας.

 

Ο Χειρουργός Ιωάννης Ραυτόπουλος και η πλήρως καταρτισμένη ομάδα του μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε  τα κιλά που πρέπει εύκολα και ανώδυνα. Ο ιατρός είναι πλήρως εξειδικευμένος σε όλες τις μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας (βαριατρική χειρουργική, διατροφή και άσκηση και γαστρικό μπαλόνι) και εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα Allurion στην Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια με πάνω από 300 τοποθετήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί με μια εξαιρετική μέση απώλεια βάρους 1/5 ή 20% του αρχικού βάρους του ασθενή σε 16-18 εβδομάδες. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πρόγραμμα Allurion.