fbpx

Συχνές ερωτήσεις για την προεγχειρητική προετοιμασία

1. Γιατί να επιλέξετε εμάς;
Το πρόγραμμά μας έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα αυτό.Ο Καθηγητής κ. Ραυτόπουλος πέραν της ειδίκευσης και εξειδίκευσής του που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, έχει επιπλέον δεκαετή εμπειρία εργαζόμενος σε μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ κατέχοντας σημαντικές ακαδημαϊκές και διοικητικές θέσεις. Δεν υπάρχει κανείς άλλος χειρουργός παχυσαρκίας στην Ελλάδα με τέτοια προϋπηρεσία. Οι περισσότεροι μάλιστα χειρουργοί στην Ελλάδα που πραγματοποιούν εγχειρήσεις παχυσαρκίας δεν διαθέτουν καμία ειδική εκπαίδευση στον τομέα αυτό.Επιπλέον ο κ. Ραυτόπουλος έχει εκτεταμένο ερευνητικό έργο, το οποίο δεν διαθέτουν οι περισσότεροι χειρουργοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης είμαστε οι μόνοι που σας δίνουμε πρόσβαση σε εκτεταμένα στατιστικά στοιχεία, φωτογραφίες και μαρτυρίες ασθενών τα οποία προέρχονται από τα προσωπικά μας αποτελέσματα. Τέλος για όποιες πιστοποιήσεις και διπλώματα αναφέρουμε στον ιστότοπό μας ότι διαθέτουμε, σας προσφέρουμε τεκμηρίωση το οποίο δεν συμβαίνει στις περισσότερες άλλες ιστοσελίδες.
2. Είμαι υποψήφιος για επέμβαση παχυσαρκίας;
Είστε υποψήφιος αν ο Δείκτης Μάζας σας είναι ή πάνω από 40, ή μεταξύ 35 και 40 με μία συνοδή πάθηση, ή μεταξύ 30 και 35 με μία σοβαρή συνοδή πάθηση. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
3. Πώς μπορώ να υπολογίσω το δείκτη μάζας;
Έχουμε φτιάξει για εσάς ειδικές φόρμες υπολογισμών μια από τις οποίες υπολογίζει το Δείκτη Μάζας Σώματος. Μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.
4. Ποιός θα αποφασίσει ποιά εγχείρηση παχυσαρκίας θα γίνει;
Η τελική απόφαση είναι πάντα δική σας. Εμείς θα σας προσφέρουμε μόνο την απαραίτητη ενημέρωση ώστε να μπορέσετε να πάρετε την απόφασή σας πλήρως ενημερωμένοι.
5. Η ασφάλειά μου θα καλύψει τα έξοδα της εγχείρησης;
Αν έχετε κρατική ασφάλεια ένα μέρος των νοσηλείων μπορεί να καλυφθεί εφόσον πάρετε προέγκριση την οποία θα προετοιμάσει εκ μέρους σας ο κ. Ραυτόπουλος. Οι κρατικές ασφάλειες δεν καλύπτουν τις αμοιβές γιατρών. Αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια θα πρέπει να μας προσκομίσετε ένα αντίγραφο του συμβολαίου σας για να δούμε τι καλύπτει. Ακόμα και αν η χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας εξαιρείται από το συμβόλαιό σας, υπάρχουν δυνατότητες κάλυψης σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια η οποία καλύπτει τις επεμβάσεις παχυσαρκίας τότε όλα τα έξοδα σχετικά με το νοσοκομείο και τις αμοιβές γιατρών θα καλυφθούν.
6. Κοστίζουν ακριβά οι επεμβάσεις παχυσαρκίας;
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως αν έχετε ιδιωτική ασφάλεια η οποία καλύπτει τις επεμβάσεις παχυσαρκίας τότε δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε τίποτα επιπλέον. Ο κ. Ραυτόπουλος έχει καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια να μειώσει τις τιμές όσο είναι δυνατόν περισσότερο και το κόστος είναι σε πολύ λογικά επίπεδα.
7. Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα και χρειάζεται να κάνω κάτι για την υγεία μου αλλά δεν έχω αποφασίσει και φοβάμαι να κλείσω ραντεβού με τον γιατρό μήπως και πιεσθώ να χειρουργηθώ.
Κάθε άλλο! Τίποτα οριστικό δεν θα καθορισθεί στην πρώτη συνάντησή σας με τον κ. Ραυτόπουλο, ακόμα και αν είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε στην εγχείρηση. Το πρώτο ραντεβού μην σας τρομάζει. Είναι απλώς μία ευκαιρία να ενημερωθείτε υπεύθυνα και σωστά για το τι θα μπορούσατε να κάνετε.
8. Πόσο βάρος μπορεί να χάσω μετά την εγχείρηση;
Σύμφωνα με τα προσωπικά μας αποτελέσματα οι άνδρες χάνουν κατά μέσο όρο μεταξύ 41 και 120 κιλά και οι γυναίκες μεταξύ 31 και 70 κιλά. Η διακύμανση της απώλειας βάρους οφείλεται στο πόσο επιπλέον βάρος επιβαρύνει τον κάθε ασθενή και ποιός ήταν ο Δείκτης Μάζας προεγχειρητικά. Περίπου 35% των ασθενών μας επιστρέφουν σε τελείως κανονικό βάρος και περίπου 55% των ασθενών μας δεν είναι πλέον παχύσαρκοι.
9. Ενδιαφέρομαι να κάνω την εγχείρηση αλλά δεν μπορώ να παραμείνω εκτός δουλειάς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ασθενείς μας επιστρέφουν συνήθως στην εργασία τους 2 -3 εβδομάδες μετά την εγχείρηση. Κάποιοι μάλιστα επιστρέφουν μετά από μόνο μία εβδομάδα!
10. Πόσες μέρες θα μείνω στο νοσοκομείο;
Με βάση τις δημοσιεύσεις μας και τα προσωπικά μας αποτελέσματα 90% των ασθενών μας παίρνουν εξιτήριο την επόμενη μέρα του χειρουργείου.
11. Πόσο πόνο θα έχω μετά την εγχείρηση;
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν τίποτα περισσότερο από Depon. Παρόλα αυτά το γραφείο μας θα σας χορηγήσει και ένα ισχυρότερο παυσίπονο αν υπάρξει ανάγκη, αν και κατά την εμπειρία μας οι περισσότεροι ασθενείς μας δεν το χρησιμοποιούν περισσότερο από 2-3 μέρες μετεγχειρητικά.
12. Είναι ασφαλές να μείνω έγγυος μετά την επέμβαση; Παίζει ρόλο ποιά επέμβαση θα επιλέξω αν θέλω να μείνω έγγυος;
Η εγγυμοσύνη είναι πολύ πιο επικίνδυνη και για σας και για το έμβρυο αν είσαστε παχύσαρκοι. Αντίθετα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η εγγυμοσύνη έπειτα από μία εγχείρηση παχυσαρκίας με σημαντική απώλεια βάρους, είναι και πιο ευφικτή αλλά και πολύ πιο ασφαλής. Δεν επηρεάζει την επιλογή σας να μείνετε έγγυος ποιά επέμβαση παχυσαρκίας θα επιλέξετε.
Συχνές ερωτήσεις για την μετεγχειρητική πορεία

1. Θα μπορώ να φάω κανονικό φαγητό μετά την εγχείρηση με την οικογένειά μου ή τους φίλους/φίλες μου;

Ναι, αλλά πολύ λιγότερο. Η φιλοσοφία του κ. Ραυτόπουλου είναι ότι ο κάθε ασθενής πρέπει να μπορεί να ευχαριστιέται την ζωή του και να απολαμβάνει το φαγητό μετά την επέμβαση όπως και πριν, ενώ παράλληλα να χάνει το μέγιστο δυνατό βάρος. Κατά την προσωπική μας εμπειρία αυτό είναι ευφικτό, αν η εγχείρηση της επιλογής σας γίνει σωστά και υπάρχει καλή μετεγχειρητική παρακολούθηση.
2. Πότε θα μπορέσω να φάω κανονική τροφή;
Τις πρώτες 2 εβδομάδες θα είστε σε υγρή διατροφή την οποία θα καθορίζει ο κ. Ραυτόπουλος σε καθημερινή επικοινωνία μαζί σας. Μεταξύ τρίτης και έκτης εβδομάδας μετεγχειρητικά θα μπορείτε να τρώτε μικρή ποσότητα (γιατί δεν θα πεινάτε!) από αυγά τηγανιτά, ορισμένα είδη τυριών, τόνο και γιαούρτι. Μετά την έκτη εβδομάδα θα μπορείτε να φάτε κανονικό κρέας, πουλερικά και χοιρινό. Μετά τον τρίτο μήνα θα μπορείτε να τρώτε λαχανικά, φρούτα και σαλάτες.
3. Θα έχω δυσκολίες να ακολουθώ τις οδηγίες σας και να τρώω πιο υγιεινά μετά την εγχείρηση ή θα επιθυμώ να φάω τα ίδια ανθυγιεινά είδη τροφών που μου αρέσουν;
Κάθε άλλο! Μερικές ειδικά επεμβάσεις όχι μόνο περιορίζουν την ποσότητα του φαγητού που μπορείτε να καταναλώσετε, αλλά επίσης μπορεί να αλλάξουν και την προτίμησή σας σε αρκετά είδη ανθυγιεινών φαγητών.
4. Η εγχείρηση θα χρειασθεί να γίνει ανοικτά με μεγάλη τομή στην κοιλιά μου;
Όχι! Με βάση την εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου, οποιαδήποτε εγχείρηση και αν επιλέξετε θα γίνει λαπαροσκοπικά. Σύμφωνα με τα προσωπικά αποτελέσματα του κ. Ραυτόπουλου, δεν έχει χρειασθεί να ολοκληρώσει οποιαδήποτε επέμβαση ανοικτά από το 2003. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει απόλυτα σε άλλα νοσοκομεία ή χειρουργούς και η διαφορά οφείλεται στην εκτενή δεκαετή εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου στις ΗΠΑ.
5. Μπορεί η εγχείρηση να γίνει λαπαροσκοπικά ακόμα και αν έχω ιστορικό άλλων ανοικτών εγχειρήσεων στην κοιλιά μου;
Φυσικά! Σύμφωνα με την εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου περίπου 36% των ασθενών μας είχαν υποβληθεί σε κάποια ανοικτή εγχείρηση στο παρελθόν και παρόλα αυτά η επέμβαση παχυσαρκίας ολοκληρώθηκε λαπαροσκοπικά. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί το σύνηθες σε άλλα νοσοκομεία ή χειρουργούς και η διαφορά οφείλεται στην εκτενή δεκαετή εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου στις ΗΠΑ.

6. Όταν χάσω βάρος, θα χρειασθώ να κάνω πλαστική επέμβαση για την χαλάρωση του δέρματος;

Όχι απαραίτητα. Σύμφωνα με την εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι με την εμφάνισή τους μετά την απώλεια βάρους. Επίσης, αν ακολουθείτε τις οδηγίες μας και κάνετε κάποιου είδους γυμναστική τότε η χαλάρωση θα είναι ακόμα μικρότερη. Ωστόσο αν χρειασθείτε κάποιου είδους πλαστική επέμβαση, ο κ. Ραυτόπουλος πραγματοποιεί κάποιες από αυτές ενώ για άλλες θα σας παραπέμψουμε, αν το επιθυμείτε, σε ειδικούς πλαστικούς χειρουργούς. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι πρέπει πάντα να μας ενημερώνετε πριν κάνετε οτιδήποτε διότι πολλοί πλαστικοί χειρουργοί δεν γνωρίζουν την σημασία της διατροφικής προετοιμασίας των ασθενών, που έχουν χάσει μεγάλο βάρος χειρουργικά, πριν την πλαστική εγχείρηση. Η διατροφική προετοιμασία είναι απαραίτητη για να έχετε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών. Τέλος θα πρέπει να ξέρετε ότι οι πλαστικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται αφού το βάρος σας έχει πλήρως σταθεροποιηθεί και ο Δείκτης Μάζας είναι λιγότερο από 30.