Λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι
Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για το λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι σε 5 λεπτά!
Τι είναι το γαστρικό μανίκι;
Το γαστρικό μανίκι είναι μια βαριατρική επέμβαση για απώλεια βάρους κατά την οποία αφαιρείται ένα κομμάτι του στομαχιού και το στομάχι αλλάζει μορφή και σχήμα και από κώνος μετατρέπεται σε σχήμα σωληνοειδές ή σαν μια μπανάνα. Για να επιτευχθεί αυτό, αφαιρείται ένα τμήμα του στομαχιού κατά μήκος του κυρίου άξονα του στομαχιού (και όχι εγκαρσίως) για αυτό και η επιστημονική ονομασία της επέμβασης είναι «επιμήκης γαστρεκτομή».
Χρειάζεται να έχω μεγάλη τομή στην κοιλιά μου για να κάνω αυτή την επέμβαση;
Κατηγορηματικά όχι! Το γαστρικό μανίκι γίνεται λαπαροσκοπικά, δηλαδή με πολύ μικρές τομές. Σύμφωνα μα την τεχνική του κου Ραυτόπουλου, χρειάζονται πέντε μικρές τομές στην κοιλιά σας. Από αυτές οι τέσσερις είναι μήκους 1.5-2 εκατοστών και μια εκ των πέντε είναι μήκους 4 εκατοστών γιατί από αυτή ανακτάται το τμήμα του στομαχιού που έχει αφαιρεθεί.
Πως μπορώ να ξέρω αν έχω ένδειξη για το γαστρικό μανίκι;
Σύμφωνα με το τι ισχύει διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, οι επιστημονικές ενδείξεις για το γαστρικό μανίκι, είναι ο ασθενής να έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 40 kg/m2 ανεξαρτήτως συνοδών παθήσεων ή 35-39.9 Kg/m2 me τουλάχιστον μια συνοδή πάθηση, όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιακή νόσο, άπνοια ύπνου, υπερχοληστερολαιμία, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση κλπ. Ωστόσο, αν δεν σκοπεύετε να κάνετε χρήση κάποιας δημόσιας ή ιδιωτικής ασφάλειας, τότε θα είχατε όφελος να κάνετε το γαστρικό μανίκι με ΔΜΣ πάνω από 30 Kg/m2.
Πόσες μέρες θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση;
Αυτό ποικίλει από χειρουργό σε χειρουργό και έχει να κάνει με την εμπειρία του καθώς και πόσο άρτια είναι η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με την εμπειρία του κου Ραυτόπουλου, κανείς ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο περισσότερο από ένα βράδυ λαμβάνοντας εξιτήριο το πρωί της επομένης του χειρουργείου, ενώ κάποιοι μπορούν να πάνε σπίτι τους ακόμα και το ίδιο βράδυ της επέμβασης.
Θα πονάω πολύ μετά την επέμβαση; Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στην εργασία μου;
Φυσικά και όχι, εφόσον η επέμβαση γίνει σωστά και υπάρχει το κατάλληλο πρωτόκολλο διαχείρισης του μετεγχειρητικού πόνου. Ο κος Ραυτόπουλος έχει κάνει αρκετή έρευνα στις ΗΠΑ και έχει αρκετές δημοσιεύσεις στο θέμα αυτό. Το πρωτόκολλο που έχει δημιουργήσει είναι τόσο αποτελεσματικό, ώστε όλοι οι ασθενείς μπορούν να αισθάνονται καλά να πάνε σπίτι τους το αργότερο την επόμενη μέρα του χειρουργείου τους, ενώ παράλληλα δεν χρειάζονται καθόλου παυσίπονα, το οποίο είναι εξαιρετικά πρωτοποριακό. Για το λόγο αυτό, μπορούν οι ασθενείς μας να παίρνουν εξιτήριο πολύ πιο γρήγορα από ότι αν κάνετε την επέμβαση με άλλους χειρουργούς και μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός μιας εβδομάδας από την επέμβαση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/3eq2kAj
Έχω ακούσει ότι μετά το γαστρικό μανίκι θα έχω ναυτία (τάση για εμετό), εμετούς; Ισχύει αυτό;
Κατηγορηματικά όχι, εφόσον ο χειρουργός χρησιμοποιεί σωστή τεχνική. Σύμφωνα με την εμπειρία του κου Ραυτόπουλου, κανείς ασθενής δεν έχει τέτοια συμπτώματα μετεγχειρητικά. Μπορεί να έχετε λίγη ναυτία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση από την επίδραση της αναισθησίας, αλλά αυτή θα περάσει τελείως το ίδιο βράδυ της επέμβασης και επειδή με την τεχνική που χρησιμοποιεί ο κος Ραυτόπουλος δεν χρειάζεται χρήση ναρκωτικών παυσίπονων, η ναυτία και ο εμετός είναι εξαιρετικά σπάνια στους ασθενείς μας.
Θα έχω καούρες μετά το γαστρικό μανίκι;
Όσον αφορά την αίσθηση καούρας, δυστυχώς αυτό αποτελεί συχνό παράπονο ασθενών που έχουν χειρουργηθεί αλλού και ζητούν δεύτερη γνώμη από τον κο Ραυτόπουλο. Σύμφωνα με την εμπειρία του κου Ραυτόπουλου, το συχνό αίσθημα καούρας μετά από επέμβαση γαστρικού μανικιού, έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη σωστής εκπαίδευσης του ασθενή πριν και μετά την επέμβαση, η ανίχνευση και σωστή χειρουργική διόρθωση διαφραγματοκήλης (εσωτερική κήλη του στομαχιού από την κοιλιά στον θώρακα), η σωστή χειρουργική τεχνική αφαίρεσης του στομαχιού ώστε το κομμάτι του στομαχιού που παραμένει να έχει την ίδια διάμετρο παντού και να μην έχει το σχήμα κλεψύδρας και τέλος η επανασυρραφή του στομαχιού που παραμένει στους ίδιους ιστούς από τους οποίους αποσυνδέθηκε στην αρχή της επέμβασης για να αφαιρεθεί ένα τμήμα του, ώστε να διατηρήσει την φυσική του θέση και υποστήριξη.