fbpx

Λαπαροσκοπική αφαίρεση παχέος εντέρου (κολεκτομή)

Γενικά

Στις ΗΠΑ ακόμα και σήμερα, η αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου ή πιο επιστημονικά κολεκτομή, γίνεται ακόμα με ανοικτή εγκάρσια τομή στη μέση γραμμή της κοιλιάς. Η κολεκτομή είναι μία εγχείρηση που ενδείκνυται κυρίως για την αντιμετώπιση ορισμένων φλεγμονών του παχέος εντέρου όπως η εκκολπωματίτιδα και η ελκώδης κολίτιδα, του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και λιγότερο συχνά της ακράτειας κοπράνων λόγω πρόπτωσης..

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα εκκολπώματα είναι πολύ συχνά σε ηλικίες άνω των 50 αλλά η φλεγμονή τους λιγότερο συχνή. Η φλεγμονή τους συνήθως παρουσιάζεται με πόνο στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο της κοιλίας με ή χωρίς πυρετό.Οι κολίτιδες μπορεί να παρουσιάζουν πόνο σε οποιοδήποτε τεταρτημόριο της κοιλιάς ανάλογα με το τμήμα του παχέος εντέρου που παρουσιάζει την φλεγμονή και μπορεί να συνοδεύεται και με αίμα στα κόπρανα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να παρουσιαστεί με αίμα στα κόπρανα ή κόπρανα μαύρου χρώματος, απώλεια βάρους και σε ορισμένες περιπτώσεις απόφραξη με κοιλιακό πόνο και εμετούς. Η διάγνωση των περισσότερων προβλημάτων του παχέος εντέρου γίνεται με αξονική τομογραφία κοιλίας ή και κολονοσκόπηση.

Εγχείρηση και μετεγχειρητική πορεία

H εγχείρηση γίνεται με τέσσερις μικρές τομές η μεγαλύτερη των οποίων είναι 4 εκατοστά. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 3-4 ημέρες. Μετεγχειρητικά ο κ Ραυτόπουλος συνιστά να παραμείνετε σε διαίτα με υγρά μέχρι να ενεργηθείτε και κατόπιν να αποφύγετε τα λαχανικά και όσπρια για ένα μήνα. Κατόπιν δεν έχετε κάποιο περιορισμό στην διαίτά σας. Μπορείτε να κάνετε ντούς και να επιστρέψετε στην δουλειά σας σε 7-10 ημέρες.

Επιπλοκές της εγχείρησης

Σύμφωνα με την εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου η πιθανότητα επιπλοκών είναι λιγότερο του 2%. Μετεγχειρητική αιμορραγία ή φλεγμονή λόγω διαφυγής εντερικών υγρών είναι δύο από τις πιθανές επιπλοκές. Αυτές δεν έχουν συμβεί στην εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου. Επίσης απόφραξη του εντέρου ή φλεβικές θρομβώσεις μπορεί να συμβούν.

Εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου

Ο Καθηγητής κ. Ραυτόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λαπαροσκοπικών κολεκτομών και συνήθως στις περισσότερες από αυτές ένα μέρος της εγχείρησης γίνεται λαπαροσκοπικά και ένα μέρος ανοικτά. Αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερη τομή για το ανοιχτό κομμάτι της εγχείρησης. Ο κ. Ραυτόπουλος χρησιμοποιεί μία τεχνική κατά την όποια όλη η εγχείρηση γίνεται λαπαροσκοπικά με αποτέλεσμα να χρειάζεται μία τομή μικρότερη των 4 εκατοστών για την αφαίρεση του εντέρου. Η τεχνική αυτή είναι πιο δύσκολη αλλά προσφέρει καλύτερη ανάρρωση στον ασθενή, ειδικά αν είναι υπέρβαρος. Ο κ. Ραυτόπουλος έχει παρουσιάσει ως προφορική ανακοίνωση την εμπειρία του στο ετήσιο Συνέδριο των Κεντρικών Πολιτειών των ΗΠΑ και έχει δημοσιευθεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Surgery 2006;140(4):675-683. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας.