Λαπαροσκοπική θεραπεία κοιλιοκήλης
Γενικά
Οι εγχειρήσεις για κοιλιοκήλες είναι από τις πιο συχνές εγχειρήσεις κοιλιάς. Οι κοιλιοκήλες διαχωρίζονται στις «πρωτοπαθείς» οι οποίες στην πλειοψηφία τους εντοπίζονται στον αφαλό και έχουν δημιουργηθεί από μόνες τους χωρίς την ύπαρξη προηγούμενης εγχείρησης στην περιοχή. Οι δευτερογενείς είναι πάντα συνέπεια μίας προηγούμενης κοιλιακής εγχείρησης και μπορεί να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε σημείο της κοιλιάς.
Συμπτώματα και διάγνωση
Οι κοιλιοκήλες μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα εκτός από την ύπαρξη ενός «όγκου» ή διόγκωσης στην κοιλιά που είναι ή μόνιμος ή παροδικός. Ο «όγκος» αυτός μπορεί να συνοδεύεται και με πόνο ή σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιασθεί και με συμπτώματα απόφραξης. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με κλινική εξέταση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδύκνειται και η αξονική τομογραφία κοιλίας.
Εγχείρηση και μετεγχειρητική πορεία
Σύμφωνα με την εμπειρία του Καθηγητή κ. Ραυτόπουλου η εγχείρηση μπορεί να γίνει ή λαπαροσκοπικά ή ανοιχτά. Ο κ. Ραυτόπουλος θα σας συμβουλέψει ποιά είναι η καλύτερη επιλογή για σας. Επίσης ανάλογα με το μέγεθος της κήλης μπορεί να χρειαστεί η χρησιμοποιήση πλέγματος για την ενίσχυση της χειρουργικής διόρθωσης. Ο κ. Ραυτόπουλος προσπαθεί πάντα να αποφεύγει την χρησιμοποίηση πλέγματος όταν είναι δυνατόν. Οι εγχειρήσεις κοιλιοκήλης χρειάζονται συχνά παροχετεύσεις οι οποίες παραμένουν για μερικές ημέρες. Επίσης συνοδεύονται από μέτριο έως έντονο κοιλιακό πόνο λόγω των πολαπλών διακοιλιακών χειρουργικών ραμμάτων που χρειάζονται. Η περίοδος ανάρρωσης μπορεί να διαρκέσει για τέσσερις έως έξι εβδομάδες ώστε η κήλη να μην υποτροπιάσει και γενικά συνίσταται η αποφυγή βάρους πάνω από 10 κιλά για τρεις μήνες μετεγχειρητικά. Ο χρόνος νοσηλείας κυμαίνεται από μία έως μερικές ημέρες ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης.
Επιπλοκές της εγχείρησης
Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν μολύνσεις (μέτρια συνήθεις) στην τομή με ή χωρίς παγίδευση υγρού κάτω από την τομή, ακούσιος τραυματισμός χειρουργικών σπλάχνων και κυρίως του εντέρου κατά την διάρκεια λύσης συμφήσεων (σπάνιο), επιμόλυνση του χειρουργικού πλέγματος που μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική αφαίρεση (σπάνιο) και υποτροπή της κήλης.
Εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου
Ο Καθηγητής κ. Ραυτόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία στην διόρθωση κοιλιοκήλων. Η εμπειρία του έχει δημοσιευθεί σε αρκετά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά των ΗΠΑ, όπως το Surgical Endoscopy, Journal of Laparoendoscopic Advanced techniques και Journal of the Society for Laparoendoscopic Surgery. H εμπειρία του είναι ιδιαίτερα εκτενής στην διόρθωση κοιλιοκήλων σε παχύσαρκους που αποτελεί μία κατηγορία ασθενών που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας.