fbpx

Λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής (χολοκυστεκτομή)

χολοκυστεκτομήΕνδείξεις και διάγνωση

Η αφαίρεση της χολής ή χολοκυστεκτομή γίνεται σήμερα κατά κύριο λόγο λαπαροσκοπικά και αποτελεί εγχείρηση ρουτίνας. Η αφαίρεση της χολής ενδείκνυται όταν εμφανιστούν πέτρες στη χολή οι οποίες προκαλούν συμπτώματα. Τα πιο συχνά συνοδά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς ή την άνω μέση ή δεξιά ωμοπλάτη, ναυτία περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα μετά το γεύμα, εμετός, «κιτρίνισμα» του δέρματος (ίκτερος), πυρετό και δυσπεψία. Η αφαίρεση της χολής μπορεί επίσης να ενδείκνυται ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχουν πέτρες χωρίς συμπτώματα ή και σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της χωρίς την ύπαρξη πετρών. Σε αντίθεση με τις πέτρες των νεφρών, οι πέτρες της χολής δεν μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να αφαιρεθεί και η χολή. Οι πέτρες στην χολή διαγιγνώσκονται συνήθως με ένα απλό υπέρηχο άνω κοιλίας.

Νοσηλεία και παρενέργειες από την ύπαρξη πετρών

Είναι σημαντικό αν έχετε συμπτώματα ή γνωρίζετε ότι έχετε πέτρες στην χολή, να συμβουλευτείτε τον Χειρουργό σας το συντομότερο διότι οι πέτρες μπορεί να μετακινηθούν και να προκαλέσουν σημαντική φλεγμονή, ίκτερο ή και πανκρεατίτιδα. Είναι σημαντικό να προχωρήσετε με την λαπαροσκοπική αφαίρεσή της το συντομότερο διότι η εγχείρηση είναι συνήθως τεχνικά πιο εύκολη και είναι πολύ πιο πιθανόν να ολοκληρωθεί λαπαροσκοπικά. Επίσης όταν η αντιμετώπισή της γίνεται έγκαιρα, σύμφωνα με την εμπειρία του Καθηγητή κ. Ραυτόπουλου ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα του χειρουργείου χωρίς να υπάρχει ανάγκη να παραμείνει τη νύχτα στο νοσοκομείο. Σε αντίθεση, αν υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην αντιμετώπισή της και υπάρχει φλεγμονή, τότε ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για μία ή περισσότερες ημέρες.

Εγχείρηση και μετεγχειρητική πορεία

Για την λαπαροσκοπική αφαίρεσή της χρειάζονται τέσσσερις μικρές τομές μεγέθους 1.5 – 2.5 εκατοστών οι οποίες θα καλύπτονται μετεγχειρητικά με ένα πλαστικό και αδιάβροχο επικάλυμμα.. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το στέρνο στην μέση γραμμή, διότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τομή από όπου αφαιρείται η χολή και συνηθώς αντιμετωπίζεται μόνο με Depon. Μετεγχειρητικά, ο κ Ραυτόπουλος συνιστά να παραμείνετε σε υγρά μέχρι να ενεργηθείτε και κατόπιν δεν υπάρχει κάνεις περιορισμός στην διαίτά σας. Μπορείτε να κάνετε ντούς και να επιστρέψετε στην δουλειά σας σε μερικές ημέρες.

Επιπλοκές της εγχείρησης

Οι επιπλοκές της εγχείρησης αυτής κατά την εμπειρία μας συμβαίνουν σε λιγότερο από 1% των ασθενών και είναι ακόμα πιο σπάνιες όταν η εγχείρηση γίνεται έγκαιρα. Σε ορισμένες περίπτωσεις, μπορεί να συμβεί μετεγχειρητικά διαφυγή χολής από το συκώτι ή ορισμένες πέτρες μπορεί να παγιδευθούν στον κυρίως χοληδόχο πόρο. Και τα δύο αυτά προβλήματα αντιμετώπιζονται συνήθως χωρίς εγχείρηση με μία ειδική γαστροσκόπηση που λέγεται ERCP. Αιμορραγίες, φλεγμονές και θρομβώσεις είναι πολύ σπάνιες.
Ερεθισμός του πανκρέατος μπορεί να συμβεί σε ορισμένες πιο περίπλοκες περιπτώσεις αλλά συνηθώς περνά ανώδυνα. Η πιο σημαντική επιπλοκή, η οποία είναι και η πιο σπάνια, είναι ο τραυματισμός κάποιου άλλου χοληφόρου αγγείου εκτός αυτό της χολής. Κάτι τέτοιο συνήθως απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Εμπειρία του κ. Ραυτόπουλου

Ο κ. Ραυτόπουλος έχει εκτεταμένη εμπειρία στην εγχείρηση αυτή και μάλιστα στους ιδαίτερα παχύσαρκους που αποτελούν μία ιδιαίτερη και πιο περίπλοκη κατηγορία ασθενών. Ο κ. Ραυτόπουλος έχει πραγματοποιήσει προφορική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του και της εμπείριας του στον τομέα αυτό τον Ιούνιο του 2012 στο μεγαλύτερο συνέδριο παγκοσμίως χειρουργικής παχυσαρκίας: 29ο Annual Meeting of the American Society for Metabolic and Bariatric Surgery*. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας.

OUTCOMES OF LAPAROSCOPIC CHOLECYSTECTOMY FOR PRE-EXISTING CHOLELITHIASIS BEFORE, DURING OR AFTER LAPAROSCOPIC ROUX-EN-Y GASTRIC BYPASS. A RANDOMIZED PROSPECTIVE TRIAL.
Brian Pellini, MD1, Chhatrala, Ravi, MD, Cushman Alexis, PA1, Judy Carty, RD1, Ioannis Raftopoulos, MD, PhD, FACS1,2
1Bariatric Center at Saint Francis Hospital and Medical Center, Hartford, CT, USA.
2University of Connecticut, Farmington, CT, USA

Objective: The management of pre-existing cholelithiasis (PEC) in morbidly obese patients (MOP) undergoing laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass (LRYGB) remains controversial. This study aims to assess the outcomes of laparoscopic cholecystectomy (LC) before (A), during (B) or after LRYGB (C).
Methods: MOP who were considered for LRYGB between September 2003 and October 2011 and had PEC were included in the study. All patients underwent an abdominal ultrasound preoperatively. Qualified MOP were randomly assigned to receive a LC before, during or after LRYGB. Postoperative cholecystectomy was performed electively at 6-12 months postoperatively or sooner for acute symptoms. P < .05 was significant.

Results: 132 MOP were randomly assigned to undergo LC before (n=39, 29.5%), during (n=31, 23.5%), or after LRYGB (n= 62, 47%).

A B C p
Age 46.1+11.4 43.3+10.3 40+11.9 .054
% Males 16.1% 6.5% 15.4% .4
BMI 47.4+7.5 45.7+6.1 31.8+6.5 <.0001
Preoperative symptoms 17.9% 6.5% 21% .2
Complex presentation1 0% 0% 21% .0003
Unexpected intraoperative findings2 28.2% 14.3% 10.2% .08
Complications 2.6% 6.5% 3.3% .6
Readmissions 5.1% 14.3% 11.1% .49
Re-operations 0% 3.2% 6.5% .25
Hospital stay 0.3+0.9 0.8+0.83 1.4+2.6 <.0001
Pathology

–       normal

–       acute cholecystitis

–       chronic cholecystitis

5.1%

25.6%

69.3%

0%

26.8%

73.2%

1.6%

19.4%

79%

.8

1Acute cholecystitis, pancreatitis, choledocholithiasis; 2Acute cholecystitis, hydrops, cystic duct obstruction; 3Difference from mean stay of LRYGB

Conclusions: LC prior to LRYGB is safe despite increased BMI and can be performed with a lower hospital stay. Significant unexpected pathologic and intraoperative findings are often present among MOP undergoing LC even if PEC is clinically asymptomatic.