fbpx

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την παχυσαρκία χωρίς επέμβαση

 

αντιμετώπιση παχυσαρκίας χωρίς επέμβαση

Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι η παχυσαρκία θεωρείται μια νόσος, η οποία επηρεάζει συνεχώς ολοένα και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Έχει ειπωθεί ότι αποτελεί την μάστιγα της εποχής μας και όχι άδικα αφού, φαίνεται να απασχολεί δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα. Η χώρα μας φυσικά δεν μένει αμέτοχη σε όλο αυτό, δεδομένου ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία ενηλίκων! Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα μικρά παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχο πρόβλημα παχυσαρκίας και στο μέλλον σε ποσοστό έως και 80%!

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό! Η παχυσαρκία δεν είναι τόσο αισθητικό πρόβλημα, όσο θέμα υγείας! Πλήθος μελετών έχει αποδείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με πλήθος παθήσεων, μερικά από τα οποία είναι:

 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Στεφανιαία Νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια
 • Υπνική άπνοια
 • Υπέρταση
 • Υπερλιπιδαιμία
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Περιφερικό οίδημα (πρήξιμο στα πόδια)
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Υπογονιμότητα
 • Χολολιθίαση
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Διάφορες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνος του εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου & των ωοθηκών

Τα παραπάνω αφορούν στα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία στο σώμα, γιατί ο αντίκτυπός της δεν μένει μόνο εκεί. Σαφώς και υπάρχει κοινωνικός στιγματισμός με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να βυθίζονται στην μελαγχολία και την κατάθλιψη λόγω της εμφάνισής τους και των προβλημάτων της υγείας τους. Επίσης πολλές φορές εμείς ή ίδιοι ή οι γιατροί μας απομονώνουν τα προαναφερόμενα προβλήματα από την αρχική αιτία τους: την παχυσαρκία, και προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν αγνοώντας ότι χωρίς της αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν θα λυθούν.  

Το ερώτημα που προκύπτει…

Πολύ συχνά όταν βλέπουμε ένα παχύσαρκο άτομο προκύπτει το ερώτημα: «Μα αφού βλέπει έτσι τον εαυτό του, γιατί δεν αδυνατίζει;». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ενώ είναι ένα λογικό ερώτημα, στην πραγματικότητα η απάντηση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Η παχυσαρκία αποτελεί το επακόλουθο από διάφορες συνιστώσες, όπως:

 • Κληρονομικότητα
 • Τρόπος ζωής
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
 • Ορμονολογικοί λόγοι

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία χρειάζεται πάνω από όλα να κατανοήσει ο ασθενής ότι πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Σωστή διατροφή και άσκηση αποτελούν πυλώνες της όλης προσπάθειας αλλά συνήθως δεν αρκούν, διότι εγκαταλείπονται άμεσα. Όταν δε, υπάρχουν και ενδείξεις, είναι γεγονός ότι πρέπει να ληφθούν πιο ριζικές λύσεις, όπως κάποια χειρουργική επέμβαση για τον έλεγχο του βάρους. Μέχρι τώρα, αυτές οι επεμβάσεις ήταν οι ακόλουθες:

 • Γαστρικός Δακτύλιος
 • Γαστρικό Bypass
 • Γαστρικό Μανίκι
 • Χολοπαγκρεατική Παράκαμψη

Σαφώς, όλες οι ανωτέρω επεμβάσεις εμφανίζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε από το τραπέζι των δεδομένων τον παράγοντα των επιπλοκών που μπορούν να προκαλέσουν σε έναν ασθενή, οι οποίες μάλιστα καμία φορά μπορεί να είναι και σοβαρότατες.

Η πρότασή μας…

Η πρότασή μας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι καινοτόμος και μη επεμβατική. Πρόκειται για το πρόγραμμα Allurion και στηρίζεται στην εφαρμογή του γαστρικού μπαλονιού Elipse.

Τι είναι το πρόγραμμα Allurion;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 12 μηνών με στόχο την απώλεια πολλών κιλών. Είναι ολοκαίνουργιο στην Ελληνική αγορά αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ασία και τη Νότια Αμερική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Τι είναι το γαστρικό μπαλόνι Elipse της Allurion;

Πρόκειται για ένα χάπι – μπαλόνι, το οποίο τοποθετείται στο στομάχι του ασθενή με μη επεμβατικό τρόπο. Ο ασθενής δηλαδή καταπίνει το χάπι, το οποίο φτάνει στο στομάχι του. Στο σημείο αυτό, γίνεται μια ακτινογραφία για να διαπιστωθεί  η σωστή θέση του χαπιού στο στομάχι. Στην συνέχεια, μέσω της βοήθειας ενός καθετήρα, ο θεράπων ιατρός, γεμίζει με 550 ml αποσταγμένου νερού, το μπαλόνι και γίνεται άλλη μια ακτινογραφία για τον έλεγχο της διαδικασίας. Η εφαρμογή του γαστρικού μπαλονιού Elipse είναι ολιγόλεπτη, ιδιαίτερα εύκολη για τον ασθενή και πάνω από όλα, απόλυτα ασφαλής.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία Allurion και τι να περιμένουμε;

Το χάπι θα παραμείνει στον οργανισμό για χρονικό διάστημα 16-18 εβδομάδων. Μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, θα αποβληθεί με φυσικό τρόπο, χωρίς καν να το καταλάβει ο ασθενής. Ωστόσο, ο ασθενής στηρίζεται πλήρως από την εξειδικευμένη ομάδα της θεραπείας Allurion, για όσο διάστημα χρειαστεί μέσω εβδομαδιαίων συζητήσεων, ελέγχων και συμβουλών.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας μέχρι στιγμής είναι θεαματικά και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της ομάδας του κου Ραυτόπουλου είναι τα καλύτερα που έχουν δημοσιευθεί παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής, δεδομένα μας έχουν δείξει ότι οι ασθενείς χάνουν κατά μέσο όρο 20% ή 1/5 του αρχικού σωματικού τους βάρους σε περίπου 16 εβδομάδες, δηλαδή περίπου σε 23 κιλά κατά μέσο όρο. Ασθενείς που συνεχίζουν το 12μηνο πρόγραμμα παρακολούθησης μπορούν να χάσουν έως και 40% του αρχικού τους βάρους.