fbpx

Ενδείξεις για χειρουργική παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία, δυστυχώς, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως πανδημία και δεν έχουν άδικο, αφού εξαπλώνεται ραγδαία. Tα προβλήματα υγείας που προκαλεί είναι πολλά και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Η θεραπεία της είναι αρκετά εξατομικευμένη και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους ιατρούς. Ποιες όμως είναι οι ενδείξεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου; Πότε η χειρουργική παχυσαρκίας είναι επιτακτική ανάγκη;

 

Ποιο άτομο ορίζεται ως παχύσαρκο;

Ως παχύσαρκο ορίζεται το άτομο το οποίο έχει Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30 μονάδες. Η μέτρηση του βαθμού παχυσαρκίας κατηγοριοποιεί τα παχύσαρκα άτομα στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Παχύσαρκος (με ΔΜΣ >30)
  • Σοβαρά παχύσαρκος (με ΔΜΣ>35)
  • Νοσογόνα παχύσαρκος (με ΔΜΣ>40)
  • Υπέρ-παχύσαρκος (με ΔΜΣ>50)

 

Ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις για τη χειρουργική παχυσαρκίας;

Η χειρουργική παχυσαρκίας σήμερα γίνεται με σύγχρονες τεχνικές, οι οποίες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις παλαιότερες. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στην χρήση πολύ μικρών χειρουργικών τομών και στη καλύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς. Ποιοι όμως χρειάζονται χειρουργείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Η ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας γίνεται πιο επιτακτική όσο πιο πολλές συνοδές παθήσεις έχει ο ασθενής.  Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει η κατανομή του λίπους. Η κατανομή  του λίπους στον κορμό ορίζεται ως ανδρικός τύπος παχυσαρκίας. Αντίθετα, η κατανομή του λίπους στους γοφούς και τους γλουτούς ονομάζεται ως γυναικείος τύπος παχυσαρκίας. Η ονοματοθεσία δεν σχετίζεται με το φύλο, αφού μια γυναίκα μπορεί να έχει ανδρικό τύπο παχυσαρκίας και το αντίστροφο. Ο ανδρικός τύπος παχυσαρκίας συσχετίζεται πολύ περισσότερο με σοβαρές συνοδές παθήσεις όπως η υπνική άπνοια, ο σακχαρώδης διαβήτης, ή υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η υπερλιπιδαιμία, ή αρθρίτιδα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά και πολλές άλλες.

Οι ενδείξεις για χειρουργική παχυσαρκίας είναι αρκετές. Τα άτομα που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης πληρούν έναν από τους παρακάτω όρους:

  • Έχουν ΔΜΣ>40
  • Έχουν ΔΜΣ>35 αλλά συνυπάρχει κάποιο εξίσου σοβαρό νόσημα όπως:
    • Αρτηριακή υπέρταση
    • Πνευμονική υπέρταση
    • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
    • Οστεοαρθρίτιδα
    • Υπνική άπνοια
    • Υπερλιπιδαιμία
    • Φλεβική ή λεμφική στάση στα κάτω άκρα
    • Υψηλή χοληστερίνη
  • Έχουν ΔΜΣ>30 και σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, ο οποίος δε μπορεί να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή

 

Προφίλ υποψηφίων για χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας

Τα άτομα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας. Ηλικιακό όριο στις χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας δεν υπάρχει καθώς πολύ καλά αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και σε εφήβους αλλά και σε ασθενείς ηλικίας ακόμα και άνω των 80 ετών.

 

Αδυνάτισμα χωρίς χειρουργείο

Το χειρουργείο δεν είναι όμως για όλους. Πέραν των συγκεκριμένων ενδείξεων που πρέπει κάποιος να πληροί για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας, θα πρέπει να το θέλει και ο ίδιος, αλλά και να έχει την οικονομική δυνατότητα και ασφαλιστική κάλυψη να ανταπεξέλθει στο κόστος της αλλά και στον χρόνο ανάρρωσης που απαιτείται. Είναι όμως εφικτό το αποτελεσματικό αδυνάτισμα χωρίς κάποιος να μπει στην διαδικασία του χειρουργείου;

Κι όμως είναι εφικτό! Με το πρόγραμμα Allurion και το γαστρικό μπαλόνι Allurion. Το πρόγραμμα Allurion στοχεύει στην απώλεια κιλών μέσα σε ένα δωδεκάμηνο. Πέραν της Ελλάδας στην οποία προσφέρεται αποκλειστικά για 6 χρόνια από τον δρ. Ραυτόπουλο, έχει δοκιμαστεί στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Νότιο Αμερική με τεράστια επιτυχία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε πάνω από 100,000 ασθενείς παγκοσμίως.

Το αδυνάτισμα επιτυγχάνεται με τον εξής τρόπο:  Ο ασθενής καταπίνει ένα χάπι-μπαλόνι, το οποίο τοποθετείται στο στομάχι του. Στη συνέχεια, ελέγχεται αν το χάπι έχει τοποθετηθεί στη σωστή θέση με μια ακτινογραφία. Έπειτα, ο ιατρός τοποθετεί στο χάπι-μπαλόνι, 550 mL αποσταγμένου νερού και πραγματοποιείται άλλη μια ακτινογραφία για έλεγχο. Το χάπι μετά από 16-18 εβδομάδες ξεφουσκώνει αυτόματα και αποβάλλεται δια της φυσικής οδού από τον οργανισμό με τις κενώσεις. Όμως, η απώλεια κιλών έχει επιτευχθεί με επιτυχία, αφού για το χρονικό διάστημα αυτό, ο ασθενής θα έχει το αίσθημα του κορεσμού. Πρέπει να επισημανθεί ότι καθόλη την διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής δεν είναι μόνος, αφού στηρίζεται ψυχολογικά και διατροφικά από εξειδικευμένη, διεθνώς αναγνωριζόμενη ιατρική επιστημονική ομάδα.

Ο Χειρουργός Ιωάννης Ραυτόπουλος και η πλήρως καταρτισμένη ομάδα του μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά εύκολα και κυρίως με ασφάλεια. Έχει εξειδικευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Παχυσαρκίας και είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας κατευθύνει σχετικά με τους τρόπους που μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται, ανακτώντας την σωματική σας υγεία.